De volgende sprekers hebben toegezegd een lezing te zullen geven op het symposium Medialogy.
- Robert-Paul Berretty (Philips research)
- Erik Huizer (TNO ICT / Universiteit Utrecht)
- Michel van Hamburg (KPN)
- Ferry Kesselaar (NOS)
- Karl Mulder (Getronics / Pinkrocade)
- Arnold Smeulders (UvA, MultimediaN)
- Egon Verharen (Nederlandse Publieke Omroep, Uitzending Gemist)
- Günther Vogelpoel (Tele2)
- Freek Zindel (Tribler)
De dagvoorzitter voor 8 oktober is Foppe Vogd, onder andere programma directeur van het CIO Platform Nederland.

Foppe Vogd
Foppe Vogd is vandaag uw dagvoorzitter. Foppe is een veelgevraagd dagvoorzitter en we zijn blij dat hij deze dag voor heeft gereserveerd. Foppe is onder andere programma directeur van het CIO Platform Nederland. In deze rol is hij ook betrokken bij de arbeidsmarktontwikkelingen en hij is bij de studieverenigingen geen onbekende. In zijn professie als dagvoorzitter zal hij samen met u zorgen dat het een interessante en leerzame dag wordt. De aanpak van Foppe staat garant voor een intensieve, constructieve en inspirerende dag.

Robert-Paul Berretty
Robert-Paul Berretty received a PhD in Computing Sciences from Utrecht University (Netherlands) in 2000. In 2001 he was a postdoctoral researcher at the University of North Carolina at Chapel Hill (USA). In 2002, he joined Philips Research. Today, he is leading a research team on 3D displays and 3D content creation. His main interests include computer graphics and image processing, as well as object modelling in both still images and video streams.
3dtv
Een nieuwe trend van film kijken is het verrijken van platte beelden met de derde dimensie. Bij het kijken naar deze nieuwe, drie dimensionale films komen de beelden uit het scherm op u af. In de bioscoop krijgen de bezoekers speciale brillen om de drie dimensionale beelden te kunnen zien. Philips heeft schermen waarbij datzelfde effect bereikt wordt zonder het gebruik van die speciale 3D bril. Voor een echt succes van deze schermen, en de toepassing als nieuwe televisievorm, is uiteraard ook een veelheid aan 3D-uitzendingen of films op DVD's een vereiste.
Zoals bekend, wordt een twee dimensionale televisie uitzending gemaakt met een camera die een projectie van de driedimensionale wereld opslaat. Deze projectie wordt vervolgens efficiënt gecodeerd zodat hij verzonden kan worden. We kunnen ons, gelet op de driedimensionale trend, afvragen hoe we het beste de driedimensionale wereld opslaan en coderen.
In de lezing zullen we kijken naar een formaat dat geschikt is voor het verzenden van deze driedimensionale representatie voor driedimensionale televisie. Ook zullen we zien hoe we in dat formaat drie dimensionale uitzendingen produceren.

Michel van Hamburg
Michel van Hamburg is Manager Architectuur binnen KPN IT NL voor de consumentenmarkt. Michel heeft meer dan 25 jaar ervaring in ICT in een variëteit aan functies zowel in de commerciële als de technische sfeer. Michel was met zijn team eindverantwoordelijk voor de ICT architectuur bij KPN Mobiel. Voordat hij bij KPN in dienst trad, werkte hij als world wide account consultant bij Digital Equipment en als manager IT bij TNO.
Mobiele TV bij KPN: wat maakt het moeilijk om een standaard te implementeren
Mobiele TV op basis van DVB-H lijkt zo standaard. Het inpassen ervan in een bestaande infrastructuur met bijbehorende processen binnen KPN Mobiel was dat echter niet. In deze presentatie ga ik in op de volgende onderwerpen: KPN’s strategie in Mobiele TV, DVB-H in het Mobiele netwerk, DVB-H in de Mobiele processen en applicaties

Erik Huizer
Erik Huizer is directeur Kennis bij TNO ICT. Daarnaast is hij deeltijd hoogleraar "Internet toepassingen" bij de afdeling informatiekunde van de Universiteit Utrecht. Hiervoor was hij vice president Internet and New Media bij Technicolor, directeur bij NOB, directeur bij SURFnet en hoogleraar aan de Universiteit Twente. Huizer houdt zich momenteel met name bezig met ontwikkelingen op het gebied van Internet en (HD/interactieve) digitale televisie.
Van 1991 tot 1995 was Huizer als Area Director binnen de Internet Engineering Task Force, het standaardisatieorgaan van het Internet, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en standaardisatie van applicaties op het Internet (zoals bijvoorbeeld het WWW).
Momenteel is Huizer voorzitter van de door het ministerie van EZ in het leven geroepen IPv6 Task Force. Verder fungeert Huizer o.a. in de Raad van Bestuur van .ORG, de Raad van Toezicht van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en de Raad van Advies van de Internet Society Nederland.
Media en ICT: een haat-liefde verhouding
ICT en digitalisering biedt duizelingwekkende nieuwe mogelijkheden voor productie, aggregatie, distributie, presentatie en consumptie van Media. Daarnaast introduceert het de nieuwe mogelijkheid van interactie. In dat landschap van mogelijkheden is het niet eenvoudig de juiste weg te vinden naar een werkend business model.
Aan de andere kant zorgt de opkomst van Internet als kanaal voor videodistributie ervoor dat er een medium is dat niet langer wordt gecontroleerd door de bestaande belanghebbenden. Dat vormt een enorme bedreiging.
En de consument? Wat wil de consument, heeft die consument nog rechten in het nieuwe landschap?

Ferry Kesselaar
Ferry Kesselaar heeft ruim 25 jaar ervaring in de wereld van radio, televisie en mediaproductie. In 1995 is hij betrokken geweest bij de start van de eerste serverbased TV zender, TMF. Begonnen als geluidstechnicus, en via commerciële functies betrokken geweest bij veel complexe technische projecten (onder meer: start SBS, FOX Kids, WK Wielrennen, Colombia, Commonwealth games Maleisie). In 2000 gestart bij de NOS als manager technologie en ICT bij de NOS. In de laatste 5 jaar tevens projectleider, programmamanager, verandermanager van het project CYBERNOS: De volledige digitalisering van de NOS.
Cybernos
CYBERNOS is het digitaliseringproject van de NOS. Doordat de NOS haar werkwijze ging veranderen in een multimediale, geïntegreerde, werkwijze, moest de techniek dit gaan faciliteren. De techniek in 2003 was gebaseerd op oude apparatuur en analoge infrastructuur. De werkwijze in die tijd was min of meer organisch ontstaan en gebaseerd op gescheiden media.
Het project CYBERNOS had een vijftal doelen:
- Het technische werkproces afstemmen op de nieuwe werkwijze
- Digitaliseren van de bestaande media
- De basis legen voor Nieuwe media
- vervanging van de oude analoge apparatuur
- Reductie van de kosten van technisch personeel
De lezing over CYBERNOS gaat over een complex veranderproces waarin technologie en werkwijze fundamenteel wijzigen in een organisatie met professionals. Er wordt inzicht gegeven in de wijze waarop technici, softwareontwerpers, projectleiders, programmamanagers, journalisten, regisseurs, documentalisten dit traject hebben afgelegd. Is het project CYBERNOS geslaagd? En wat kunnen we van het proces leren voor CYBERNOS 2.0? Tot slot geeft de presentatie inzicht in wat de NOS technisch heeft neergezet, waar het nu staat en waar CYBERNOS 2.0 naar toe lijkt te gaan.

Karl Mulder
Meer dan dertig jaar ervaring in de Media en Entertainment branche. In 1974 begonnen bij de NOS, later het NOB, onder anderen als Consultant Business Development RTV.
Vanaf 2001 ben ik bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als projectmanager ICT betrokken geweest bij de bouw van het digitaal archief, de digitalisering van 10.000 uur AV media en de ontwikkeling van de bijbehorende multimedia catalogus iMMix.
Op dit moment werk ik als Media Consultant bij Getronics PinkRoccade. Mijn unit verzorgt implementaties van applicaties en dienst-verlening rond Digital Asset Management. Dit doen wij voor media-organisaties (uitgevers, broadcast&entertainment, de cultureel erfgoed sector) en voor bedrijven die media gebruiken als communicatiemiddel (marketing, corporate-communicatie afdelingen).
Digital Asset Management: "Feel the pressure, let ICT work for you"
Trends en ontwikkelingen
Digitalisering en explosieve toename van mediakanalen kenmerken de toekomst van de mediabranche. De wereld van radio, televisie, uitgeverijen, entertainment en internet is sterk in beweging. Onder druk van de consument, de invloed van digitalisering en marktverschuivingen bij aanbieders van content blijft deze branche zich de komende jaren explosief ontwikkelen. Veel mediabedrijven zijn aan het vernieuwen, convergeren of zich aan het heroriënteren op hun kernactiviteiten. Internet, mobile en de integratie van media en ICT zorgen voor efficiencyvoordelen en new business en ook voor nieuwe toetreders.
Rol van ICT binnen de media
Mediabedrijven stemmen hun informatievoorziening proactief af op technologische ontwikkelingen. ICT is immers bepalend voor wat zij kunnen aanbieden. Om de continue veranderende dienstverlening te ondersteunen en te verbeteren zijn flexibele en schaalbare ICT-oplossingen nodig die optimaal functioneren. Nu en in de toekomst.
De verregaande digitalisering en personalisatie betekenen voor mediabedrijven een aanpassing van kernprocessen. Met een nog grotere nadruk op digitale opslag en distributie van content via verschillende mediakanalen en portals.

Arnold Smeulders
Arnold Smeulders is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van het Intelligente Systemen Lab Amsterdam ISLA onder andere voor digitale multimedia analyse en beeldbewerking. Hij is wetenschappelijk directeur van MultimediaN, een groot onderzoeksproject van dertig bedrijven en instellingen naar zoekmachines voor beeld, video, taal en geluid. Hij is ook wetenschappelijk directeur van de landelijke onderzoeksschool ASCI. Hij is mede-initiatiefnemer van het Amsterdamse Centre for Creatieve Content and Technology CCCT.
Multimedia zoekmachines
In de voordracht ga ik in op onderzoek dat in Nederland wordt gedaan onder de vleugels van MultimediaN. MultimediaN is een groot publiek - privaat samenwerkingsprogramma dat bedrijven zoals Philips en Logica of Ilse Media, verbindt met instellingen zoals het archief van de omroepen Beeld en Geluid, het Nederlands Forensisch Instituut of de NS, en universitaire instituten als de UvA, CWI, UTwente en de TUDelft.
Het onderzoek spitst zich toe op het ontwerp van moderne zoekmachines.
Een moderne zoekmachine vergaart materiaal voor de gebruiker. Zonder zoekmachine kan je niet veel meer als je grote digitale multimedia {tekst, beeld, geluid} bestanden hebt. Zoekmachines doorzoeken de inhoud op basis van de annotatie van de expert (zo doen musea het), van de gebruiker zelf (zo doe je als je bijhoudt waar je opnames zijn gemaakt), of van anderen (zo doet Google video search het). Voor video kan je nu ook zoeken van de data: het programma probeert geheel automatisch te begrijpen welke onderwerpen er in de video zitten. Datzelfde kan al langer voor duidelijke spraak archieven en tekstarchieven. Ook kun je zoekmachines maken die informatie vergaren over hoe mensen informatie gebruiken. Ik zal van een aantal van deze zoekmachines een kort filmpje laten zien, en van een of twee laten zien hoe ze werken.

Egon Verharen
dr.ir. Egon M. Verharen is coordinator R&D bij de Nederlandse Publieke Omroep en MT-lid van de directies Distributie, Technologie en Uitzenden en Internetcoordinatie. Hij adviseert de Raad van Bestuur en Radio-, TV- en Internet-directies over internet, IPTV, mobiele en nieuwe media ontwikkelingen, distributiebeleid en operationele diensten. Hij onderzoekt nieuwe technologieen en diensten voor de audiovisuele producties van de publieke omroepen. Egon was eerder innovatie manager bij SURFnet waar hij verantwoordelijk was voor het opzetten van videostreaming en -conferencing diensten, en universitair docent op de Universiteit van Tilburg. Hij is afgestudeerd in de informatica (Universiteit Twente) en gepromoveerd op onderzoek naar intelligente agenten (Universiteit van Tilburg).
Uitzending Gemist
Uitzending Gemist is een van de oudste en populairste video on demand diensten in Nederland. Naast de bekende internet variant is Uitzending Gemist ook beschikbaar op digitale kabel en IPTV en binnenkort op mobiel. In de presentatie zal worden ingegaan op het waarom, wat en vooral hoe waarbij gekeken wordt naar de hele keten van productie tot distributie tot consumptie in de huiskamer. Hiernaast zullen ook de andere radio en TV diensten van de publieke omroep en hun beschikbaarheid op een veelheid van platformen (kabel, satelliet, IPTV, DVB-T, DVB-H, 3G, internet) besproken worden met een speciale aandacht voor de recordbrekende operatie en het succes van de sportzomer (EK, Tour, Olympische Spelen) internet streaming. Tot slot zal gekeken worden naar het veranderende medialandschap en -consumptie en hoe de publieke omroep daar op inspeelt.

Günther Vogelpoel
Günther Vogelpoel is directeur consumentenmarkt Tele2. Na zijn studie aan de Hoge School Rotterdam belandde Günther Vogelpoel in 1995 direct in zijn eerste management functie bij Hotel New York in Rotterdam. Hij werd daar verantwoordelijk voor alle Restaurant & Banquetting activiteiten. In 1999 maakte hij de overstap naar telecom en begon bij prijsvechter Tele2 als Manager Zakelijke Markt. Binnen Tele2 maakte hij diverse stappen over verschillende disciplines (Marketing Manager vaste telefonie, Directeur Customer Operations Benelux, UK & Ireland) om in mei 2005 benoemd te worden tot Chief Operating Officer van Tele2 Nederland. Na de overname van Versatel werd Vogelpoel in juni 2006 aangesteld als Directeur Consumentenmarkt en is hij verantwoordelijk voor de 4 business lines: Vaste telefonie, mobiele telefonie, DSL producten & Interactieve Televisie. De ruim 9 jaar bij Tele2 als zeer snel veranderend bedrijf, hebben Vogelpoel gepokt en gemazeld in het opereren als challenger in 'emerging markets'.
Televisie 2.0
Alles in de wereld om ons heen verandert in rap tempo. Je mobiele telefoon zit aangesloten op het Internet, zodat je onderweg kunt mailen of informatie opzoeken op het net. Navigatiesystemen kunnen worden gekoppeld aan webinterfaces van bedrijven, zodat nieuwe routes en berichten aan de chauffeurs verstuurd kunnen worden. Wanneer je dit bedenkt, is het eigenlijk vreemd dat de televisie vaak nog geen connectie heeft met het Internet. Televisie is 1-dimensionaal gebleven. De programma’s worden lineair uitgezonden en de omroepen bepalen zo wat de consument kijkt. Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2, vertelt in zijn presentatie televisie 2.0 meer over de nieuwe manier van televisie kijken. Hij gaat daarbij in op de drie i’s van televisie 2.0: interactiviteit, intelligentie en internet integratie.

Freek Zindel
ir. Freek Zindel werkt als onderzoeker en valorisatiemedewerker aan Tribler, het sociale peer-to-peer medium van de TU Delft. Naast deze werkzaamheden aan de universiteit is Freek Zindel ondernemer. In de afgelopen 9 jaar heeft Freek diverse projecten en bedrijven geleid op het gebied van multimedia, internet en gedistribueerde systemen. De uitdaging is hierbij steeds om netwerken met complex emergent gedrag toegankelijk te maken met een concrete toepassing.
Freek Zindel is afgestudeerd bij de sectie Parallel and Distributed Systems van de faculteit EWI van de TU Delft.De peer-to-peer economie
Tribler is een sociaal peer-to-peer systeem voor het uitwisselen van videoclips via internet. In deze lezing over Tribler staat steeds de harde speltheoretische realiteit van het internet centraal: Hoe zorg je dat je iets terug krijgt voor dat wat je deelt op internet? Ofwel, wie kan je vertrouwen op internet? Aan de hand van algoritmes voor video-streaming, content-discovery en bandwidth-accounting gaan we in op verschillende manieren om vertrouwen en incentives in een peer-to-peer systeem te brengen.
Tenslotte wordt besproken hoe incentives en vertrouwen gebruikt kunnen worden om nieuwe peer-to-peer toepassingen mogelijk te maken zoals Live Streaming en Video on Demand.
Geïnteresseerden die zich alvast willen verdiepen in Tribler en de algoritmes die behandeld zullen worden kunnen kijken op http://www.tribler.org/TriblerResearchSubjects.